Raakahunaja vs. ei niin Raakahunaja

Satomääristä ja hunajan myymisestä (sekä tuotevalikoimasta) löytyykin nyt ajatuksia. Suuntaan tämän blogikirjoitukseni sisällön sekä hunajan ystäville että antamaan ajateltavaa tarhaajien keskuuteen.

Raakahunaja vs. ei niin Raakahunaja

Tervehdys suomihunajien ajatushautomosta! Kevät on saanut jo päivälämpötilat sellaisiksi että mehiläiset ovat etelä-suomea ja keski-suomea myöten päässeet jo pörräämään talven jälkeen pesän ulkopuolelle. Nyt vain vahvistetaan yhdyskuntia lisäruualla, eli siitepölyä sisältävillä ruokalevyillä ennen pajun kukintaa. Uusi hunajainen kesä on tulossa ja nyt jännätään millaisiin satomääriin ylletään.

Satomääristä ja hunajan myymisestä (sekä tuotevalikoimasta) löytyykin nyt ajatuksia. Suuntaan tämän blogikirjoitukseni sisällön sekä hunajan ystäville että antamaan ajateltavaa tarhaajien keskuuteen.

Olen törmännyt erääseen kuluttajia sekoittavaan asiaan, nimittäin raakahunajaan. Nähtävästi me mehiläistarhaajatkaan emme kaikki ole ihan selvillä tästä raakahunaja-termin oikeaoppisesta käyttämisestä, mutta miksi sitten sekoittaa pakkaa ja hunajan ystävien päätä sen enempää? Asia on yksiselitteinen ja suomihunajien blogaajan mielestä, kaikki muu ajattelu tai vatvominen asiasta vain sekoittaa päätä ja vaikeuttaa yksinkertaisen asian todella monimutkaiseksi.

Raakahunajasta

Raakahunaja termi on suomen ulkopuolella, lähinnä amerikasta levinnyt termi, jota käytetään hunajasta jota ei ole painesiivilöity ja pastöroitu.

Pastöroitaessa hunajaa, se lämmitetään 70 asteiseksi ja sen jälkeen viilennetään nopeasti jotta se pysyisi juoksevassa muodossa todella pitkän aikaa. Painesuodatus tehdään pastörointiprosessin alussa, jotta hunajaan ei jäisi mitään mikä voisi saada sen kiteytymään. Tällä tavalla toimittaessa, voikin juoksevan hunajan luottaa olevan juoksevassa muodossa pitkään purkituksen ja kaupasta ostamisen jälkeen.

Sellainen hunaja jota ei taas ole pastöroitu, on saavuttanut ulkomailla suosiota nimellä Raw Honey, eli raakahunaja. Raakahunajan nimellä siis kulkee ulkomailla virheellisesti mehiläisten valmistama hunaja joka on ominaisuuksiltaan niin kypsää että se voidaan ottaa pois mehiläispesistä ja lingota käytettäväksi, eli siis pelkkä Hunaja. Tämä hunaja myös kiteytyy ajan mittaan ja kiteytymisnopeus on vaihtelevaa.

Meillä kotimaassa hunajan etikettisuunnittelussa ja markkinoinnissa otetaan huomioon EU:n ja elintarvikeviranomaisten antamat ohjeet. Ohjeistuksessa tuodaan ilmi että Hunajaa ei saa nimetä suomessa raakahunajaksi, koska se hunaja on raakaa, eli ei vielä valmista edes mehiläistenkään mielestä! Mehiläiset nimittäin haihduttavat käsitellystä medestä nestettä pois runsain mitoin. Jos siis otamme ja purkitamme tätä, ei valmista hunajaa, on suuri vaara että se pilaantuu ennen aikojaan.

Kun mehiläiset mieltävät hunajan valmiiksi, ne peittävät sen vahakannella kennoihin. Tämä hunaja on sitä, mitä me linkoamme pesistä pois. Se ei siten ole raakaa ja sitä ei voida raakahunajaksi kutsua.

Kotimaassamme monikulttuurisuus yhdessä EU:n ja kansainvälisen kaupan helpottumisen myötä, on saanut aikaan sen että hunajaa haluavat ja syövät ihmiset, kyselevät meiltä tarhaajilta ja kauppiailta raakahunajaa. Tästä johtuen on alkanut levitä myös meidän tuottajien keskuudessa tapa myydä valmis hunaja nimellisesti raakahunajana. Johtaako se sitten kuluttajaa harhaan? Vastaamme siihen että kyllä johtaa.

Sosiaalisessa mediassa ja toritapahtumissa törmää aina välillä siihen että tuottaja haluaa palvella ulkomaisia asiakkaita, turisteja sekä maahanmuuttajia, myymällä heille raakahunajan nimellä kotimaista hunajaa. Tilanne on harmillinen, sillä se saattaa vääristää myös suomalaisen kuluttajan tietotaitoa hunajasta. Markkinointipuolta edustaneena, olen jo vuosia sitten huomannut että ei se markkinointi aina seiso väittämien taustalla. Tässä peräänkuuluttaisinkin siis meidän mehiläistarhaajien ja hunajan myyjien vastuuta.

Esimerkkinä kerrottakoon että toisen verkkokauppamme puolella, myyvät kilpailijat ja kanssayrittäjät tuotteita (intialaisia seinäkankaita) väittämillä, kuten orgaaniset värit ja ekologinen, mikä on täyttä puppua! Hyvin harva tuotteista täyttää sitä kriteeriä. Törmäsin sekä kaupan hyllyllä että somessa purkkiin jossa on ihan tavallista hunajaa, myytävän raakahunajaksi kuvattuna! Mainosteksti oli suoraan raakahunajan mainos, mutta etiketissä itse tuotteen nimi ei siihen viitannut. Se sijaan tuotteen kuvauksessa, selitettiin virheellisesti: Koska tuotetta ei ole käsitelty mitenkään, se on raaka-hunajaa. Tämäkään väittämä ei pidä paikkaansa. Toivon että maassamme ei tällaisia olisi kovin paljoa, mutta me emme elä täydellisessä maailmassa.

Hunajan markkinoinnissa, allekirjoittanut lupaa että toimii läpinäkyvästi sekä oikein, annan oikeaa tietoa enkä johda harhaan ketään. Lupaan myös että Suomihunajat verkkokaupan valikoimassa ei aleta myymään hunajaa nimellä raakahunaja, koska se ei ole oikea termi kuvaamaan myytäviä tuotteita, eikä sen käyttö kotimaisessa hunajassa ole kovinkaan hyvä tapa vastata suomalaisten tarpeeseen.

Jos tekisimme nyt jo ulkomaankauppaa, voisimme sinne suunnatuilla etiketti ja tuotesäännöillä käyttää termiä raaka-hunaja, mutta se ei anna tekosyytä sen käyttämiseen. Raakahunaja ei todennäköisestikään ole edes luomua tai sen ekologisemmin valmistettua kuin tavallinen kotimainen hunaja.

Valikoiman vähyys kaupassa

Olet varmasti huomannut tuotteiden vähyyden kaupassamme. Valitettavasti vie vielä vuosia että saamme valikoimiimme kattavan valikoiman kotimaisia tuotteita ja sen väitetyn laajimman valikoiman. Tämä johtuu rahoituksen puutteesta ja koska olemme ihan uudella konseptilla liikkeellä, ei vielä tuottajien koko joukko ole meitä sen kummemmin löytänyt.

Suomihunajat tarjoaa tarhaajille ja tuotteiden valmistajille lisäpotkua markkinointiin ja kaikkien kohdalla emme voi vain pelkästään ottaa tuotteita myyntiin. Suomihunajat.fi on pääsääntöisesti myyntikanavapalvelu ja sen maksuilla markkinoidaan räätälöidysti kaikkien tuotteita. Toki räätälöimme sopimuksia tuottajille heidänkin tilanteen mukaan, mutta rahoitus on se vaikuttavin tekijä. Myös etuja joita tarjoamme tuottajille, on runsaasti.

Onneksi on olemassa myös paljon tukea antavia tahoja joten uskon vahvasti suomihunajien menestymiseen tulevaisuudessa ja siksi en lannistu, vaikka yritystoiminta suomihunajien parissa ei ole alkanut suunnitellulla tavalla.

Kiitän teitä lukemisesta ja toivon että viihdytte parissamme pitkään!