Suomalainen hunaja on puhdasta ja laadukasta


Kotimaisista luonnontuotteista Hunaja on ollut kautta aikain yksi tunnetuimmista. Sen suosio jatkaa voittokulkuaan vuodesta toiseen ja ne jotka ovat hoksanneet hunajan monikäyttöisyyden, ovat saaneet nauttia sekä terveyshyödyistä että maittavista ruokaresepteistä.  Mutta hunaja ei ole vain pelkkä elintarvike. Hunajaa on käytetty vuosikymmenten ajan myös ulkoisesti, esimerkiksi haavanhoidossa, ihon puhdistukseen ja hyvinvointiin. Hunaja on luonnon tarjoama ihmeaine, jonka monikäyttöisyys ja säilyvyys tekevät siitä erinomaisen juuri suomalaiseen makuun!


Mehiläiset valmistavat hunajan keräämällä kasveista mettä. Keruumehiläiset kantavat keräämänsä meden kuvussaan työläisille jotka valmistavat siitä hunajaa (Tätä prosessia käsittelemme syvemmin tietoa hunajasta -osiossa). Mehiläiset varastoivat hunajan vahakennoihin joista Mehiläistarhaaja linkoaa sen säilytysastioihin.  Kun hunaja on lingottu, se siivilöidään jotta vahamuruset sekä suurin osa siitepölystä saadaan pois hunajasta. Syytä tälle saa hakea meidän ihmisten halusta välttää kaikkea ylimääräistä hunajassa, tosin sillä on oma veronsa. Esimerkiksi siitepöly on erittäin tärkeä vitamiinien lähde ja suurin osa siitä yleensä on siivilöity hunajasta pois.

Laadukas kotimainen hunaja


Kotimaisen hunajan laatuvaatimuksiin kuuluu, että hunajaa ei keitetä eikä sitä lämmitetä pitkiä aikoja. Pastörointi on harvinaista kotimaisessa hunajan tuotannossa. Pastörointi heikentää hunajassa olevia invertaasi-entsyymejä. Pastöroimatonta hunajaa kutsutaan ulkomailla nimellä raw honey – raakahunaja.

Kotimaassa hunajan tuottajat eivät käytä kuitenkaan termiä raakahunaja etiketeissään, sillä se johtaa kuluttajaa harhaan. Mehiläiset valmistavat hunajan, joten jos hunaja ei ole valmista, se on raakaa. Raaka-hunaja on kosteudeltaan ja ominaisuuksiltaan sellaista että se pilaantuu helposti eivätkä mehiläisetkään sitä valmiiksi hunajaksi miellä, sillä valmis hunaja on mehiläispesissä peitetty vahalla. Suomalainen Hunaja on pastöroimaton luonnontuote eikä siihen lisätä mitään. Hunajan ominaisuuksiin kuuluu aina luonnollinen kiteytyminen, joten kiderakennetta rikotaan vaivaamalla kiteet pieniksi ja sekin johtuu kuluttajien ostotottumuksesta.

Hunajan kutsumanimet


Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Hunajaa kutsutaan suomessa mm. monikukkahunajaksi, metsäkukkahunajaksi, kukkaishunajaksi, lähihunajaksi, juoksevaksi hunajaksi, kovaksi hunajaksi, lusikoitavaksi hunajaksi, kiteytyneeksi hunajaksi, ymppihunajaksi, mesikastehunajaksi, lingotuksi hunajaksi, puristetuksi hunajaksi, artesaanihunajaksi ja niin edelleen.

Suomen mehiläishoitajien liitto on ohjeistanut käyttämään virallisia yleisnimityksiä eri olomuodossa olevilla hunajille jotka ovat; Juokseva Hunaja, Pehmeä Hunaja sekä Lohkeava Hunaja. Näiden kategorioiden mukaan olemme myös jaotelleet erilaisessa muodossa olevat hunajat.
Lähes kaikki hunaja on vahakakuilta lingottaessa juoksevassa muodossa, mutta riippuen kasvilajeista ja kukista, joista mesi on kerätty, osa kiteytyy vasta pitkän ajan jälkeen ja osa kiteytyy nopeasti. Kiteytymisprosessi voi näkyä hunajassa jopa lähipäivien tai viikkojen aikana. Hunajan laadun tasaamiskeino on myös valmistaa pehmeää hunajaa, jota hieman vääristäen on myös ymppihunaksi kutsuttu. Pehmeä hunaja on vaivattu juoksevasta hunajasta niin että kiderakenne on rikkoutunut pieneksi. Tämä näkyy hunajassa helmiäisen vaaleana värinä ja kielen päällä tuskin tuntuu kiteitä. Lohkeava hunaja taas on vapaasti ajan mittaan kiteytynyt kovaksi ja sen saa pehmennettyä lämmittämällä sitä esimerkiksi vesihauteessa.


Mehiläisten keruualueiden kasvilajien vuoksi, luonto antaa joka vuosi erimakuisia hunajia. Siksi kannattaa tutustua eri alueiden tuottajien hunajiin – joka vuosi! Kulinaristien ilona toimivat myös eri alueiden hunajat ja niitä onkin verrattu juustoihin ja viineihin. Tästä saakin ideoita illanistujaisiin sekä arkeen. Keräsimme verkkokauppaamme mahdollisimman monipuolisen valikoiman suomalaisia hunajia sekä hunajatuotteita jotta juuri sinä saisit helposti itsellesi omat suosikkimaut sekä tuotteet. Kokosimme myös valmiit tutustumispaketit joiden avulla eri makuiset hunajat eri puolelta suomea tulevat tutuiksi!

Suodata ja lajittele

 • Koivulehdon Hunaja 310g (v. 2018 satoa)

  Perholaista uuden sadon laatuhunajaa.

  9,00 €
  Katso tuote
 • Kuningatarhunaja 450g - evijärveltä (Pakaste, 2017)

  Pakasteessa säilytetty vuoden 2017 hunaja evijärveltä. Tuottajana Olli Sironen.

  8,95 €
  Katso tuote
 • Kuningatarhunaja 450g - evijärveltä vanhantuvan tarhalta (v. 2018)

  Vuoden 2018 metsäkukkaishunaja evijärveltä. Tuottajana Olli Sironen.

  9,45 €
  Katso tuote
 • Lähinunaja 450g - Koskelan Hunajatarha (v. 2018)

  Vuoden 2018 monikukkaishunaja koskelan hunajatarhalta iitistä.

  8,00 €
  Katso tuote
 • Voikukkahunaja 500g - Koskelan Hunajatarha (v. 2018)

  Vuoden 2018 Voikukkahunaja iitistä. Tuottajana Koskelan hunajatarha.

  9,95 €
  Katso tuote
 • Pulkkisenkylän Hunaja 310g (v. 2018 satoa)

  Uuden sadon Hunaja vetelin pulkkisenkylältä jota on saatavilla vain rajoitettu erä.

  9,95 €
  Katso tuote
 • Pulkkisenkylän Hunaja lahjapakkaus 5 x 310g

  Viiden purkin lahjapakkaus pulkkisenkylän hunajaa.

  49,00 €
  Katso tuote

Suodata ja lajittele