Suodata ja lajittele


Kotimainen juokseva hunaja


Juokseva hunaja on olomuodoltaan juuri sellaista miksi mehiläiset sen valmistavat. Kaikki hunaja on vahakakuilta lingottaessa juoksevaa.

Juoksevan hunajan ominaisuuksiin kuuluu kiteytyminen eli juoksevat hunajat kovettuvat ajan kanssa. Kovaksi kiteytyneen hunajan saa takaisin juoksevaan muotoon lämmittämällä hunajapurkkia lämpimässä vesihauteessa. Vesihaude pehmentää hunajaa laatua heikentämättä.

Juoksevan hunajan kiteytymisnopeus riippuu siitä mistä kasveista mesi on kerätty. Jotkin kasvilajit kiteytyvät nopeasti (esim. alkukesän voikukka) ja toiset taas eivät tahdo kiteytyä ollenkaan tai siihen menee hyvin pitkä aika. Sama pätee joihinkin yksikukkahunajiin eli lajihunajiin (esim. horsma).

Juoksevan hunajan annosteluun suosittelemme hunajalusikkaa. Hunajalusikan käyttöön opastamme täällä (video).

Kotimainen juokseva hunaja

Suodata ja lajittele


Suodata ja lajittele