Kotimainen mesikastehunaja


Mesikastehunaja (eng. 'Honey Dew')

Mesikastehunaja on suurta herkkua. Mesikaste, josta mehiläiset valmistavat mesikastehunajan, on lähtöisin pääasiassa kirvoista. Kirvat imevät puista niiden sisällä virtaavia ravinnepitoisia nesteitä ja erittävät sitä peräpäästään suurina pisaroina. Mehiläiset vuorostaan keräävät tämän makean nesteen lehtien pinnoilta.

Mesikastetta saadaan suomessa erityisesti kirvojen asuttamista puista. Se voi olla eri alueita kerättynä tumman ruskeaa, vaalean ruskeaa, oranssia tai jopa vihertävää. Mesikastehunajan kiteytymisnopeus vaihtelee myös alueittain. Osa mesikastehunajasta kiteytyy nopeasti kivikovaksi ja osa pysyy juoksevana hyvinkin pitkään. Eri alueiden mesikastehunajat ovat aina hankkimisen arvoisia ja niitä kannattaa säilyttää myös eri tilaisuuksia varten. Citytarhauksen yleistyessä on mesikastehunajaa saatavissa taajama-alueilta joka kesä.


Mesikastehunaja on maultaan voimakas, joskus maltainen tai toffeen makuinen. Suosittelemme todellisiin kulinaristisiin nautintoihin, illanistujaisiin hyvän naposteltavan ja juoman kera.

Suodata ja lajittele