Pajuhunaja Suomesta


Paju

Pajut (Salix) ovat mehiläisten tärkein ravintokasvi pitkän talven jälkeen. Lepän jälkeen se aloittaa kukintonsa lumien sulamisen aikana varsinkin niissä paikoissa missä juuret ovat päässeet sulamaan. Paju onkin suomalaisen mehiläistarhauksen mahdollistaja, sillä mehiläisyhdyskunnat eivät ehtisi juurikaan kasvaa ja kehittyä lyhyen kesän satokautta varten.

Suomessa eri pajulajeja kasvaa noin 20 ja sitä on käytetty mm. lääkekasvina. Pajusta mehiläiset saavat elintärkeää siitepölyä ja mettä, mistä valmistuu mehiläisten ensimmäiset hunajat. Pajuhunaja muistuttaa maultaan horsmahunajaa, mutta se ei ole niin makeaa ja siinä on oma tunnistettava makunsa. Väriltään se on lähes väritön. Pajuhunaja on harvoin saatavilla olevaa herkkua, sillä mehiläistarhaajat ottavat hyvin harvoin kevään ensimmäisiä luonnosta saatavia ruokavarantoja mehiläisiltä pois. Siksi Pajuhunajan kilohinta on korkea.


Pajuhunajaa kannattaa kokeilla silloin kun sitä on saatavilla sillä se sopii erityisesti kulinaristisiin nautintoihin, yhdessä keksien, juustojen ja suklaan kyytipojaksi.

Suodata ja lajittele