Suomalainen rypsihunaja


Mesikastehunaja (Brassica rapa)

Rypsipellot ovat kirkkaan keltaisten kukkien peittämiä ja niiden ohi kulkiessaan voi nähdä pölyttäjiä kukkien kimpussa. Rypsi (Brassica rapa) on suomen yleisemmin viljelty öljykasvi ja tunnetuin kaupan hyllyltä löytyvä valmiste, rypsiöljy, on kaikille tuttua. Rypsi on myös siitepölyn ja meden lähde mehiläisille.

Mehiläisiä käytetään suomessa myös kasvaneiden rypsinviljelyalueiden pölyttämisessä ja rypsihunajaa saadaankin paikoitellen runsaasti. Ulkonäöltään Rypsihunaja on vaaleanruskeaa, beigen väristä. Kun rypsihunaja kiteytyy se muuttuu väriltään lähes valkoiseksi. Kiteytymisnopeudeltaan se on nopeasti kiteytyvää, mutta pehmeäksi hunajaksi valmistettuna se on herkullisen pehmeää.


Rypsihunaja on maultaan keskimakea ja mieto. Tarkkavainuiset havaitsevat siinä myös lanttumaista makua, mikä johtuu siitä että rypsi on lantun sukulaiskasvi. Rypsihunaja on perushunajan tavoin monikäyttöinen ja varsinkin sellaisissa ruuissa missä makeutta ei tarvitse olla paljoa. Käytä esimerkiksi kakkupohjissa ja leivonnaisissa sekä marjojen ja kasvisten kanssa. Suosittelemme kokeilemaan sekä juoksevassa muodossa, että pehmeäksi vaivattuna.

Suodata ja lajittele