Tietoa hunajasta


Hunaja on hyödyttänyt ja mietityttänyt ihmistä ominaisuuksillaan ja terveydelle hyödyllisillä vaikutuksillaan jo vuosisatoja ympäri maailman.

Mutta mitä Hunaja oikeastaan on? Miten se valmistetaan? Miten ja mihin hunajaa tulee käyttää? Mikä on mehilästarhaajan rooli hunajan valmistuksessa?

Näihin ja lukemattomiin muihin kysymyksiin annamme vastauksia tällä sivulla sekä blogissamme. Tervetuloa mielenkiintoiselle matkalle hunajan ja mehiläisalan maailmaan!

Miten hunaja valmistuu?


Kuten varmasti tiesitkin, hunaja on lopputuote pitkässä prosessissa joka alkaa luonnon mesikasvien kukinnasta ja mehiläisten ahkeralla medenkeruutyöllä. Lopputuote on valmis Hunaja.

Suomessa, mehiläisten keruutyö alkaa keväällä kun Paju aloittaa kukintansa. Paju onkin elintärkeä suomalaiselle mehiläistarhaukselle, sillä se pelastaa keväällä talvehtimisesta heräävät mehiläiset. Mehiläiskuningatar tarvitsee siitepölyä muninnan aloittamiseen ja mettä keräävien mehiläisten tuottamiseen.

Keruumehiläiset, eli työläismehiläiset ovat 22 päivän ikäisiä lähtiessään medenkeruuseen. Kasvien nektaria, eli mettä, ne keräävät sekä kukkivista kasveista että kirvojen mesikasteesta. Yksi mehiläinen kerää 0,1grammaa mettä kerrallaan. Tätä varten mehiläisillä on leukansa alla pitkä kärsä jolla mesi imetään mesimahaan. Mesimahassa alkaa meden valmistaminen hunajaksi erilaisten entsyymeiden, rauhasnesteiden sekä sylkinesteiden avustuksella.

Kerätty mesi kannetaan mehiläispesään ja siellä hunajan käsittely jatkuu työläismehiläisten toimesta. Mesi jaetaan huolellisesti vahasta rakennettuihin kennoihin, jotka ovat muodoltaan kuusikulmaisia. Medestä ja siitä valmistuvasta hunajasta haihdutetaan vettä pois runsaasti, sillä pesän lämmössä se alkaisi muutoin käydä.

Kun Hunaja on mehiläisten mielestä valmista, se peitetään vahakannella. Mehiläistarhaaja puolestaan kerää vahakakut pois pesistä ja linkoaa ne sitä varten valmistetuilla laitteilla.

Lopputuloksena on puhdasta luonnontuotetta johon ei ole lisätty mitään!

Mutta mitä hunaja sitten on?


Lyhyesti todettuna, hunaja on mehiläisten valmistama 100% luonnontuote ja pääasiassa elintarvike, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia ja antiseptisiä ominaisuuksia sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Mehiläistarhaaja puolestaan pitää huolta mehiläisistä ja niiden terveydestä.

Mikä on mehiläistarhaajan rooli hunajan valmistuksessa?


Kuulemme usein että mehiläistarhaaja vain ottaa valmiin hunajan pois mehiläisiltä ja purkittaa sen. Tämä toki pitää paikkansa, mutta mehiläistarhaajalla on isompi rooli hunajan valmistumisessa mitä luuletkaan!

Nykyään suomessa pidettäviä mehiläisiä kutsutaan tarhamehiläisiksi. Tämä nimitys johtuu siitä että niitä tarhataan niitä varten rakennetuissa pesissä. Luonnossa tarhamehiläiset kuolevat talven aikana hyvin usein ilman mehiläistarhaajan hoitoa. Suurin uhka vapaana talvehtiville mehiläisille on suomen pitkä ja kylmä talvi. Villinä pesää rakentavien mehiläisten selviytymistä talvesta uhkaavat myös loiset, taudit ja muut luonnon uhkat, joskin ne ovat harvemmin syynä yhdyskunnan kuolemaan. Tarhamehiläisten alkuperäisillä elinalueilla ei ole pitkää ja kylmää talvea joten niillä alueilla tuotetaan myös pitkien satokausien aikana paljon enemmän hunajaa mitä kotimaassamme. Tästä johtuen kotimaisissa ruokakaupoissa on tarjolla paljon myös ulkomailla tuotettuja hunajia, kotimaista hunajaa edullisemmin. Ulkomaisen ja kotimaisen hunajan eroja käsittelemme myöhemmin myös blogissamme.

Mehiläisten luonnollinen lisääntyminen tapahtuu yleensä ajallisesti kesän ollessa jo pitkällä ja satokasvien alkaessa vähentyä. Tämä puolestaan vaikuttaa mehiläisyhdyskunnan kokoon joka on myös yksi talvehtimisesta selviytymiseen vaikuttavista asioista. Mitä vähemmän talvehtimaan on syntynyt mehiläisiä, sitä heikommat mahdollisuudet yhdyskunnalla on selvitä talven yli. Tähän mehiläistarhaajat kiinnittävät huomiota ja ne toimenpiteet joita tarhaaja tekee, ovat ratkaisevia hunajan tuotannon ja mehiläistarhauksen jatkuvuudelle.

Mehiläistarhaajan rooli kotimaisessa hunajan tuotannossa on siis paljon isompi mitä uskoisikaan. Syvennämme tätä aihetta vielä tulevissa blogi-kirjoituksissa sekä sosiaalisen median kanavissa. Meidät kannattaa siis laittaa mm. facebookissa tykkäys napin alle, näin pysyt mukana hunajaisilla matkoillamme ja tapahtumissa.