Hunaja ja raskaus - Hunajan käyttö raskauden aikana


Lukemalla eri aikakausilehtien keskustelupalstoja ja kuuntelemalla raskaana olevien mietteitä, meille selvisi että hunajan nauttimisesta raskauden aikana on monta eri näkemystä ja uskomusta. Valitettavasti suuri osa näistä on väärää tietoa ja nyt tarjoamme siihen oikeaa tietoa.

Voiko hunajaa nauttia raskausaikana?

Kyllä ja ei.

Hunajan nauttiminen raskausaikana on suositeltavaa mikäli et ole allerginen siitepölylle. Kuten olemme jo maininneet, hunajalla on puolustuskykyä kohottava vaikutus säännöllisesti nautittuna. Raskaana ollessa äiti ja lapsi jakavat saman puolustusjärjestelmän. Tällöin samat pöpöt ja bakteerit voivat olla uhka molemmille kun taas hunajasta saatavat antioksidantit, vitamiinit, prebiootit sekä kivennäisaineet antavat lisätehoa puolustuskykyyn niitä vastaan.

Lapsen syntymän jälkeen äiti voi jatkaa hunajan nauttimista normaalisti, mutta vastasyntyneelle ei hunajaa saa antaa!

Tämä johtuu siitä että hunajassa voi olla botulismia aiheuttavia bakteereja. Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin erittämän botuliini-hermomyrkyn aiheuttama vakava myrkytyssairaus joka voi johtaa hoitamattomana kuolemaan. Botulismia aiheuttavia bakteereja voi kulkeutua kotiimme esimerkiksi kenkien mukana, koska sitä esiintyy maaperässä luonnostaan.

Alle vuoden ikäisten lasten immuunijärjestelmä ei ole kehittynyt vielä riittävästi pystyäkseen tuhoamaan bakteerien itiöitä. Suoliston bakteerikanta kehittyy lapsilla ensimmäisen vuoden aikana ja vasta vuoden ikäisestä lähtien voi pienokaiselle antaa hunajaa. Tämäkin kannattaa pitää mielessä:  Pohjoismaissa vuosina 1997–1999 todetuissa imeväisbotulismitapauksissa tartunnan lähteeksi todettiin hunaja. Tämän vuoksi hunajaa ei saa antaa alle vuoden ikäisille!

Suomessa hunajasta johtuneita imeväisbotulismitapauksia ei ole ollut ja hyvä niin.

Mikäli olet allerginen siitepölylle emme myöskään suosittele hunajan nauttimista, ylipäätään tai raskaana ollessasi.
On olemassa siedätyshoitoja joista voit keskustella lääkärisi kanssa, mutta raskauden aikana niitä ei kannata aloittaa. Keskustele hunajan nauttimisesta raskauden aikana myös lääkärisi kanssa, mikäli tunnet olosi tai päätöksen teon epävarmaksi.