Hunaja & yskä, Hunaja yskänlääkkeenä on oiva kotihoito


Valitettavan usein kuulee hunajan syömisen ja/tai ostamisen syyksi vilustumisen tai flunssan. Meidän mehiläistarhaajien mielestä sekä kokemuksesta, olisi tärkeämpää syödä hunajaa säännöllisesti, koska se ennalta ehkäisee vilustumisen aiheuttamaa flunssaa, eikä vain silloin kun olo on jo flunssainen. Jos flunssa iskee, on hyvä syödä hunajaa niin paljon kuin mahdollista. Jotta Hunaja antaisi ennaltaehkäisevän vaikutuksen, kannattaa sitä nauttia säntillisesti joka päivä 3-4 ruokalusikallista. Kirjoittajan omakohtainen kokemus on osoittanut että säännöllisesti syötynä hunaja antaa lisäpotkua elimistön toiminnalle ja puolustuskyvylle.

Hunajan positiiviset vaikutukset alkavat näkyä, riippuen henkilöstä ja edellä mainituista hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, 3-12 kuukauden kuluttua säännöllisen nauttimisen aloittamisesta.

Hunajalla on mikrobeja tuhoava vaikutus joten sen nauttiminen ennen nukkumaan menoa syventää unta ja lievittää kurkkukipua. Kurkkukivun hoitamisessa hunaja on mitä mainioin ja vielä ilman niitä haittavaikutuksia joita monilla yskänlääkkeillä on. Makea hunaja auttaa myös limaneritystä. On olemassa myös maustettuja hunajia jotka auttavat flunssan ja kurkkukivun hoitamisessa, kuten Eucalyptuksella maustettu Hunaja. Eucalyptus avaa tukkeutunutta nenää ja lievittää myös omalta osaltaan kurkkukipua.

Hunajan voi nauttia joko sekoitettuna kuumaan juomaan, esimerkiksi teen tai kuuman veden kera tai ihan sellaisenaan, lusikallinen kerrallaan. Yhdistämällä muita hyödyllisiä ainesosia hunajaisiin juomiin, voit saada lisää tehoa oireiden lievittämiseen. Tällaisia aineita ovat mm. Kaneli, Kurkuma, Sitruuna, Mustapippuri ja Inkivääri. Uskomus, että kuuma vesi tai tee tuhoaisi hunajan terveellisiä ominaisuuksia, on todistettu suomalaisessa Ruralia instituutin tutkimuksessa vääräksi. Yksikukkahunajista havaittiin että kaikki hunajat eivät menettäneet aktiivisuuttaan kun niitä käsiteltiin 68 asteen lämmössä. Tutkimuksesta kerrottiin myös Hunaja.net sivustolla. Hunajan laadusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä saat tietoa blogistamme sekä seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa.

Hunajaa voi antaa yli 1-vuotiaille lapsille kurkkukipuun ja flunssaan, mutta ei siitepölyallergisille! Varmista lääkäriltä ennen hunajan antamista onko kyse allergiasta vai tavallisesta nuhasta. Hunaja voi sisältää siitepölyä, josta voi tulla allergiselle hengenvaarallinen reaktio.

Samalla tavoin kuin flunssan hoidossa voi hunajaa käyttää yskän hillitsemiseen. Hunajan sisältämät antioksidantit, eli mikrobeja tuhoavat ainesosat lievittävät kurkun ärsytystä.